Ciasteczka chałwowe


Były już lody chałwowe, teraz czas na ciasteczka
Pyszne, kruche, o wyjątkowej teksturze. Przygotowane z dodatkiem pasty sezamowej - tahini. Smakują nawet tym, co na prawdziwą chałwę kręcą nosem. Polecam. ;)



Składniki:

Ciasto:
250 gramów mąki
100 gramów masła
125 gramów tahini
80 gramów cukru
20 mililitrów wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
sezam do posypania

         Wszystkie składniki wymieszać razem przy pomocy miksera – masło powinno być w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto wciąż jest za suche, można dodać 1-2 łyżki wody. 

         Odrywając kawałki ciasta, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy szklanki lub ręki lekko je rozpłaszczyć. Posypać ziarnkami sezamu i przyklepać.

         Piec w temperaturze 150 – 180 stopni przez około 20 – 30 minut – do lekkiego zbrązowienia.

 
*    Przepis: Moje wypieki 

18 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, pewnie zjadłabym kilka naraz :) Ciężko się oprzeć takim ciasteczkom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie to pyszne ♥ Na pewno zrobię sobie takie prze pyszności : ) Pięknego masz bloga pozazdrościć < 3 Dodaję cię do ulubionych blogów : ) http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ Pozdrawiam ; *

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałwowe ? Wow pięknie się prezentują :) Nie mogłabym im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałwowe........po prostu muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystko co ma sezam :D Super przepis! Muszę kiedyś upiec takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Do zrobienia! Chałwowe smakii w każdej postaci przyjmę.

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne ciasteczka , takie profesjonale, że trudno uwierzyć, że to domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za chałwą a ciasteczka wyglądają na snmakowite
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne ciacha, a ja miałam chałwę nie wiedziałam co z niej zrobić a takie pyszności wyczarowywałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej jakie śliczne! I chałwowe... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak pysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują

    OdpowiedzUsuń
  12. Czuję, że byłyby one moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)