Ciasteczka z musli


Propozycja zdrowych ciasteczek na bazie musli. Można wykorzystać to z dodatkami albo domowe - skomponowane według własnego upodobania. Ciastka są chrupiące, nie za słodkie a przede wszystkim sycące. Łatwo je ze sobą zabrać i zjeść na przykład na drugie śniadanie. ;)



Składniki:

Ciasto:
280 gramów musli (z dodatkami)
100 gramów mąki
80 gramów masła
50 gramów miodu
50 gramów cukru trzcinowego
50 gramów masła orzechowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

         Ciasto: masło rozpuścić razem z miodem i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Do miski dodać masło orzechowe i jajko. Wymieszać. Następnie dodać musli, mąkę,  jajko, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Wlać masło z miodem i cukrem. Wszystko wymieszać do połączenia składników.

         Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie przy pomocy szklanki lub ręki lekko je rozpłaszczyć. Posypać ziarnkami sezamu i przyklepać.

         Piec w temperaturze 150 – 180 stopni przez około 12 – 15 minut – do lekkiego zbrązowienia. 

Smacznego! ;)

7 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, lubie takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka :) Przepadam za tego typu ciasteczkami

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie :D pęknie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przydałby mi się do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super alternatywa dla batoników musli

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasteczka! Idealne do pochrupania na uczelni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowa przekąska Na pewno poprawią nastrój

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)