Jabłecznik serowy


Jesień już prawie za nami, a ja nie wstawiłam ani jednego przepisu na kruche ciacho z jabłkami. Wstyd! Szybciutko nadrabiam i częstuję Was przepysznym jabłecznikiem! Tak, to ten z dodatkiem serka homogenizowanego w cieście. Dzięki niemu jest delikatne, z wyczuwalnym smakiem wanilii, wręcz rozpływa się w ustach. Przyznam, że zrobił dużą konkurencję dla tradycyjnej szarlotki mojej mamy - a to nie małe wyróżnienie i pochwała! 
Niech jego zaletą będzie też prostota w wykonaniu - ciasto zagniata się raz dwa, wałkuje i piecze. Bez chłodzenia, mrożenia... czekania! Do tego kroi się i porcjuje fantastycznie. Nic już więcej nie gadam. Zróbcie! ;)


Ciasto:

·         500 gramów mąki
·         200 gramów masła
·         200 gramów serka homogenizowanego waniliowego
·         100 gramów cukru pudru
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ łyżeczki pasty z wanilii
·         szczypta soli

Dodatkowo:

·         5 – 6 jabłek szarlotkowych (szara reneta, antonówka, kortland)
·         cukier puder do oprószenia

Ciasto: mąkę wymieszać razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie dodać serek homogenizowany, miękkie masło i ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wyrobić – ciasto łatwo się zagniata i bez problemu odchodzi od miski.

Jabłka obrać ze skórki i przekroić na połówki.  Wydrążyć środek i nadać im ładny kształt.

Wykonanie: ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Pierwszy płat ciasta przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 35 x 27 cm. Następnie poukładać połówki jabłek – zaokrągloną częścią do góry i przykryć drugim płatem ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 – 45 minut – do zarumienienia.  Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 



Smacznego! ;)

19 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciacho, porywam sobie duży kawałek, mniam :-) i zapisuje sobie przepis, zrobię z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie liczy się ilość, a jakość :) Twoje ciasto było warte czekania, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda uroczo, jak taka delikatna pierzynka otulająca jabłka ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... aż cieknie ślinka od samego oglądania zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie się prezentuje ! :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba muszę upiec takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie, zjadłabym sobie kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny! Koniecznie musze go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto jest rewelacyjne, muszę je wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie spotkałam się nigdy z takim przepisem.. wow!!
    Wygląda rewelacyjnie, na bardzo delikatny, bardzo jabłkowy.. <3

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawy przepis, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smakowicie wygląda! Przepiękny! Nigdy nie jadłam jabłecznika serowego. Przepis koniecznie do wypróbowania :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to musiała być pychota!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)