Kubanka


Okres karnawału to idealny czas na przekładańce! Tak to te ciasta, w których znajdziemy maślany krem budyniowy - jakże pyszny, ale niestety też ciężki i kaloryczny. Kubanka jest pyszna. Na kakaowym biszkopcie, z kremem z dodatkiem nutelli, warstwą herbatników i bitą śmietaną na wierzchu. W środku znajdziemy również warstwę powideł, które (moim skromnym zdaniem) balansują cały smak! Całość posypana kakao i udekorowana wiórkami czekoladowymi. Nie można przejść obojętnie. Bardzo, bardzo polecam! ;)


Biszkopt:

·         4 jajka
·         100 gramów cukru
·         90 gramów mąki pszennej
·         3 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

·         400 mililitrów mleka
·         150 masła
·         2 żółtka
·         3 łyżki cukru
·         2 łyżki mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

·         400 mililitrów śmietanki kremówki
·         32 – 33 kakaowych herbatników
·         5 -6 łyżek powideł śliwkowych
·         ¼ szklanki herbaty + ¼ szklanki rumu/wódki
·         3 łyżki cukru pudru
·         2 łyżeczki żelatyny

  Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę – pod koniec ubijania lub jak się lekko spienią dodać cukier. Stopniowo na wolnych obrotach miksera dodać żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek i wymieszać szpatułką.

         Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 – 30 minut – do suchego patyczka.  Wyjąć, upuścić na podłogę z około 0,5 metra wysokości i następnie wystudzić na kratce.

Budyń: w małym rondelku podgrzać  połowę mleka. Do kubka wsypać mąki, dodać cukier, żółtka oraz pastę waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać z połową mleka. Następnie przelać do rondelka z resztą mleka i włączyć gaz.  Gotować na niewielkim ogniu. Cały czas mieszać, ponieważ budyń łatwo się przypala. Gdy odpowiednio zgęstnieje, zdjąć z palnika i odstawić do ostygnięcia.

         Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo wystudzony budyń – wymieszany wcześniej z nutellą. Dokładnie połączyć, aż masa będzie gładka.

         Wykonanie: wystudzony biszkopt nasączyć mieszanką herbaty i rumu/wódki. Następnie wyłożyć całą czekoladową masę budyniową. Ułożyć pierwszą warstwą herbatników, na której rozsmarować powidła śliwkowe. Przykryć drugą warstwą herbatników.
        
         Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i lekko podgrzewać na palniku – nie doprowadzić do wrzenia – można też rozpuścić żelatynę przez zalanie 2 łyżkami gorącej wody. Dodać do niej niewielką ilość masy, wymieszać i następnie połączyć całość. Wyłożyć całość na warstwę herbatników i odstawić do stężenia.


         Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 – 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.



        Przepis: Zjemto 
Smacznego! ;)

14 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho! Ślinka cieknie na sam widok ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda! Wow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudne ciacho, wygląda wprost obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! Co tam kalorie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie rozpustne, idealnie karnawałowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko!! Zrobię to ciasto. Muszę. Jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam tego typu ciasta i podziwiam, że sama robiłaś masę budyniową, będzie trzeba zrobić taką rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)