Sernik dekadencki


Jakie serniki lubicie najbardziej? Ciężkie, sypkie, na tłustym polskim twarogu czy wręcz przeciwnie - kremowe, maziste, o delikatnej konsystencji? Ja szczerze przyznam, że te pierwsze omijam z daleka. Najzwyczajniej w świecie mi nie smakują i robię je tylko ja specjalne życzenie rodziny. Sernik dekadencki to mój osobisty ideał. Ciasteczkowo - orzechowy spód - z dodatkiem orzechów i masła orzechowego, kremowa i mazista masa serowa (ma w składzie aż 3 rodzaje sera). Dodatkowo słodzona białą czekoladą i mlekiem skondensowanym. Całość oblana delikatną śmietankową polewą. Dla przełamania tekstury udekorowałam sernik na wierzchu orzechami w sosie toffee - dobrze, że można go potem bezkarnie wyjadać łyżeczką! Całość smakuje niesamowicie! Robiłam sernik na Wigilię, a potem jeszcze raz na Nowy Rok. To chyba o czymś świadczy? Zróbcie koniecznie - jest pyszny i do tego pięknie wygląda! :)



Spód:

·         250 gramów ciastek pełnoziarnistych
·         3 łyżki masła orzechowego
·         2 łyżki masła
·         2 łyżki orzechów włoskich

Masa serowa:

·         450 gramów twarogu 3 – krotnie mielonego
·         250 gramów mascarpone
·         200 gramów sera kremowego
·         200 gramów mleka skondensowanego słodzonego
·         150 gramów czekolady białej
·         3 jajka
·         3 łyżki mąki pszennej
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:

·         150 gramów kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
·         3 łyżki cukru pudru

Sos:

·         200 mililitrów śmietanki kremówki
·         60 gramów masła
·         60 gramów cukru trzcinowego
·         3 łyżki miodu

Dodatkowo:

·         70 – 100 gramów orzechów włoskich

Ciasteczkowy spód: pokruszyć ciasteczka razem z orzechami w blenderze. Następnie dodać masło rozpuścić razem z masłem orzechowym. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, o średnicy  21 cm i uformować dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: składniki wyjąć wcześniej z lodówki , aby były w temperaturze pokojowej. Ser zmielić 3 – krotnie  - aż jego konsystencja będzie gładka i bez grudek. Następnie dodać mascarpone, serek kremowy (np. philadelphia, twój smak) i mleko skondensowane. Wymieszać. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilę odczekać, aż przestygnie i dodać do masy serowej. Dodać jajka, mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować całość – tylko do połączenia składników, żeby zbytnio nie napowietrzać masy – powinna być gładka i kremowa, o dosyć gęstej konsystencji.

Wykonanie: masę serową wylać na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 70 minut - najlepiej w kąpieli wodnej.

Polewa: śmietanę lub jogurt wymieszać razem z cukrem pudrem. Wylać na sernik 15 minut przed końcem pieczenia. Włożyć z powrotem do piekarnika.

   Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez noc w lodówce.

  Sos: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając – przez około 20 minut. Sos powoli będzie gęstnieć i zmieniać kolor na karmelowy. Gdy będzie odpowiednio gęsty, zdjąć z palnika.

  Dekoracja: orzechy pokroić i połączyć je z ½ sosu. Następnie udekorować sernik na brzegach lub wedle uznania. Pozostały sosem można udekorować boki lub zostawić go i polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzewać. 



Smacznego! ;)

11 komentarzy:

  1. Pyszny, chętnie porwałabym kawałeczek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudo :-) oj zjadłabym taki mały kawałeczek :-) zabieram przepis i znikam z sernikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny serniczek! a te orzeszki! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, idealny i przepiękny!! Zazdroszczę Ci go ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! Super, że z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW! wygląda obłędnie :D chcę kawałek

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem go kiedyś i rzeczywiście był genialny :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)